Αναζήτηση

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Στα 77 του χρόνια ο γνωστός σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο το απόγευμα της Τρίτης στο Κερατσίνι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «H άλλη θάλασσα».
Ο διάσημος σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρά όταν μοτοσυκλέτα έπεσε επάνω του την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο του Φαλήρου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  ήταν ο δημιουργός του «Θίασου», του «Μεγαλέξανδρου» και άλλων επικολυρικών ταινιών, που έκανε γνωστή την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. 
Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Αναπαράσταση» κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.
Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου Ναντέρ στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος». 
Το 1998 κατέκτησε στις Κάνες το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μια μέρα», κάνοντας ξανά την Ελλάδα περήφανη για τον πολιτισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου