Αναζήτηση

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

NOSFERATU

Σε μια Γερμανική επαρχιακή πόλη, το Wisborg, ο κτηματομεσίτης Knock, στέλνει τον Hutter στην Τρανσυλβανία για να πουλήσει στον Κόμη Όρλοκ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην πόλη. Ο Hutter αφήνει πίσω του την αγαπημένη του γυναίκα Helen, η οποία αισθάνεται μεγάλη ανησυχία για το ταξίδι του άνδρα της και πηγαίνει να βρει τον Κόμη. Όταν φθάνει στον πύργο του ανακαλύπτει μετά από λίγο ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Όρλοκ αλλά δεν προλαβαίνει να διαφύγει πριν ο Νοσφεράτου αναχωρήσει για το νέο του σπίτι στο Wisborg, κουβαλώντας μαζί του αρκετά φέρετρα.
Ο Hutter θα καταφέρει να δραπετεύσει και θα φθάσει στην πόλη του ταυτόχρονα με τον Νοσφεράτου που έφθασε με ένα πλοίο, στο οποίο οι αρχές βρήκαν μόνο νεκρούς και ποντίκια και υπέθεσαν που ήταν θύματα πανώλης.
Τα θύματα στην πόλη αυξάνονται και η Έλεν θα διαβάσει το βιβλίο για τον Νοσφεράτου που εξηγεί πως το τέρας μπορεί να πεθάνει μόνο αν μια γυναίκα με καθαρή ψυχή το παρασύρει να περάσει τη νύχτα μαζί της. Η Έλεν θυσιάζεται καθώς ο Νοσφεράτου απολαμβάνει τόσο πολύ την παρέα της που ξεχνά να φύγει πριν βρει ο ήλιος, ο οποίος τον σκοτώνει.


Ο Νοσφεράτου του Murnau είναι ένα πλάσμα καταδικασμένο στο σκοτάδι και καταραμένο να υποφέρει στην αιωνιότητα. Είναι αποκρουστικό όχι μόνο στη μορφή αλλά κυρίως στην ουσία του. Ο τρόμος δεν προέρχεται από την εικόνα, αλλά από την γνώση του τί αντιπροσωπεύει.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο σκηνοθέτης είναι μοναδική. Οι σκιές υπογραμμίζουν τον γοτθικό χαρακτήρα της, το σκηνικά για την εποχή είναι εκπληκτικά, οι γωνίες λήψεις και τα πλάνα του στέκονται ακόμα, η φωτογραφία είναι μεγαλειώδης.
Αν και σήμερα δεν είναι εύκολο να τρομάξουμε, ο κινηματογράφος του τρόμου πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον μεγάλο δημιουργό αλλά προχώρησε, ωστόσο είναι εύκολο να φανταστούμε την αντίδραση του κοινού όταν πρωτοπροβλήθηκε.

(AΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ Παμε Σινεμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου