Αναζήτηση

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Οζ Μέγας και ΠαντοδύναμοςOz-The-Great-and-Powerful-11
Αυτό που ελκύει στα παραμύθια είναι η μαγεία που καταφέρνει και δημιουργεί. Το 1939 ο Victor Fleming κατάφερε με τα πενιχρότατα μέσα της εποχής και έβαλε όλη αυτήν τη μαγεία στο αριστουργηματικό ‘Ο Μάγος του Οζ’ παραδίδοντας μια ταινία αθάνατη, που ενθουσιάζει ακόμα και σήμερα.
Το 2013, κοντά 75 χρόνια μετά, με την τεχνολογία να έχει φτάσει σε ασύλληπτα επίπεδα και τεράστια κεφάλαια στη διάθεσή του, ο Sam Raimi καταφέρνει και φτιάχνει ένα υπερθέαμα χωρίς ψυχή.
Με την λογική του prequel, οι σεναριογράφοι Mitchell Kapner και David Lindsay-Abaire, αποφασίζουν να μας πουν τη ιστορία του Οζ, πριν αυτός γίνει ο σπουδαίος μάγος που η Ντόροθι και η παρέα της συνάντησαν στο πρωτότυπο έργο.
Ο Οζ είναι ένας απατεωνίσκος μάγος σε μια μικρή πόλη στο Κάνσας, που κάνει τα μαγικά του κόλπα για να κερδίζει μερικές δεκάρες και τις καρδιές των κοριτσιών. Κάποια στιγμή όμως οι απατεωνιές του βγαίνουν στο φως και για αποφύγει τους διώκτες του μπαίνει σε ένα αερόστατο που παρασύρεται από έναν κυκλώνα και καταλήγει σε μια μυθική χώρα.
Οι πρώτες σκηνές με τον Οζ στην πόλη είναι ασπρόμαυρες και σε 4/3, ενώ μόλις φθάνει στην Χώρα του Οζ η οθόνη ανοίγει και η εικόνα χρωματίζεται για να τονίσει τον  παραμυθένιο τόπο.
Εκεί θα συναντήσει πρώτα την αγαθή και πανέμορφη μάγισσα Theodora (Mila Kunis), η οποία θα τον ερωτευτεί και θα τον οδηγήσει στο παλάτι που τον περιμένει ένας θρόνος και μυθικά πλούτη, σαν την σπηλιά του Αλί-Μπαμπά. Όμως η αδελφή της Theodora, η μάγισσα Evanora (Rachel Weisz), θα τον προσγειώσει, εξηγώντας του πως για να γίνουν όλα αυτά δικά του πρέπει πρώτα να καταστρέψει το μαγικό ραβδί της τρίτης μάγισσας Glinda (Michelle Williams) γιατί μόνο τότε θα είναι ελεύθερη η Χώρα του Οζ και ο ίδιος θα έχει αποδείξει πως είναι ο Μεγάλος Μάγος που όλοι περίμεναν.
Ο Οζ θα ξεκινήσει για να βρει την Glinda, όμως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και ο ίδιος θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του για να σώσει τους κατοίκους του Οζ και να αποδείξει πως είναι πράγματι ο Μεγάλος Μάγος.
Όσο ωραίο όμως ακούγεται σαν ιστορία, τόσες αδυναμίες έχει στην εκτέλεση. Ο Raimi χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε βάρος της ιστορίας και των χαρακτήρων και αποτυγχάνει να γίνει πειστικός και στα δύο. Τα εφέ είναι πολύ καλά, όμως γίνονται σημαντικότερα από την ουσία και έτσι καταστρέφουν το αποτέλεσμα.
Ο ίδιος Οζ, που ο Raimi τον έχει φανταστεί κάτι σαν τον Jack Sparrow των Πειρατών, δηλαδή με χιούμορ, θα χρειαζόταν τον Τζόνι Ντεπ και όχι τον James Franco, που αυτό το στυλ δεν του ταιριάζει καθόλου. ΄Ετσι αντί για έναν Μάγο με προσωπικότητα και χαρακτήρα έχουμε έναν μάλλον αμήχανο και μονοδιάστατο Οζ που προσπαθεί να φανεί αστείος. Από τις τρεις μάγισσες η Mila Kunis είναι η λιγότερο πειστική, με καλύτερη την πάντα πολύ καλή Rachel Weisz και την Michelle Williams ικανοποιητική, όμως και οι τρεις ρόλοι είναι ουδέτεροι και πλαδαροί.
Ωραίο θέαμα, καλό 3D, χωρίς όμως ουσία και κυρίως χωρίς μαγεία, ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Oz the Great and Powerful είναι πως μας δημιουργεί την επιθυμία να ξαναδούμε τον κανονικό Μάγο του Οζ και να περπατήσουμε στον δρόμο με τα κίτρινα τούβλα παρέα με την εξαίσια Ντόροθι/Τζούντι Γκάρλαντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου